Benelux Beginner Guide

From waze
Jump to: navigation, search
Other languages:
Deutsch 0% • ‎English 100% • ‎français 100% • ‎Lëtzebuergesch 0% • ‎Nederlands 100%
Flag of Benelux.png Benelux Community Roads Landmarks Forum WME Flag of Benelux.png

Benelux announcement:

We are currently converting the Benelux pages to fit the new translate tool. This may result in to strange results in the layout. If you notice something that does not seems right, pleas let us know.

WazeMapEditing.png


Welkom nieuwe editor !

Deze pagina is tot stand gekomen om je eerste stappen in het corrigeren van de map te vergemakkelijken.

Maak kennis met de basisvaardigheden voor het bewerken van de kaart. Bekijk daarvoor deze instructievideo (Engels)

Accéder au WME - Navigatie naar de WME

Hieronder een uitleg hoe je in de WME editor komt

 1. Log in op https://www.waze.com
 2. Klik 'live map' aan
 3. Klik 'edit de map' aan

of ga rechtstreeks naar https://www.waze.com/editor en log in.

Meer details over de functies op het scherm van WME (Waze Map Editor) kunnen hier (Engels) worden gevonden.

Commencer en Play Mode - Starten in Play Mode

De Waze Map Editor heeft een oefen modus genaamd Play Mode, waarin je bijna elke mogelijke actie kunt uitvoeren zonder dat deze wordt opgeslagen. Op deze manier kun je oefenen met de Waze Map Editor zonder dat jouw mogelijke fouten werkelijkheid worden. Om veranderingen te kunnen bewaren, moet je inloggen. Play mode is een schitterende manier om te oefenen, niet alleen voor beginners, maar ook voor gevorderde editors die een complexe verkeerssituatie willen uitproberen/verbeteren.

Editeur débutant (niveau 1) / Beginnend editor (level 1)

De beste kaartaanpassingstechnieken met correcte navigatie en uiterlijk leren maken vraagt wat tijd en oefening, maar het kan een leuke en bevredigende ervaring zijn. Je mag er trots op zijn dat je de ervaring van alle Waze gebruikers verbetert. De details in latere secties van deze pagina zijn belangrijk om te leren, maar voor simpele edits, zetten we je hieronder alvast graag op weg.

 1. Zorg dat je al eens met Waze hebt rondgereden, zodat je een bewerkbare zone krijgt waar je gereden hebt.
 2. Check ook de weg naar ons Benelux-forum eens :
 3. Zorg ervoor dat je de wiki diagonaal gelezen hebt, zodat je ongeveer weet wat je er allemaal in kunt terug vinden. Handig als je tijdens het aanpassen twijfelt, dan kun je in de Wiki alles opzoeken.
 4. Zoek een woonwijk in jouw buurt en kijk het volgende na en corrigeer het eventueel:

Adapter la Carte - Aanpassen van de Map

La construction de nouvelles rues - Nieuwe straten aanleggen

Creating_and_Editing_street_segments


Wme31 button add.jpg
Shortcut keys: i, o, g, p or u
Wme addmenu list.gif
 • r - Road
 • o - Roundabout (think circle = O)
 • g - Gas station (specific landmark)
 • P - Parking lot (specific landmark)
 • u - Landmark (default landmark type)
 • Esc - abort creation
 1. Klik hetgene je wilt aanmaken onder de grote + knop
  • voor een weg, klik op het punt waar je de weg wil laten beginnen, beweeg de muis en klik vervolgens om bochten te kunnen maken. Omc een geometrieknooppunt te maken dubbel-klik (of shift-klik) je en beëindig je hiermee het tekenen. De weg wordt oranje en aan het begin en het eind verschijnt een oranje bolletje, de node.
  • voor een rotonde, leg eerst de wegen aan tot een normaal kruispunt, maar laat ze net niet aan elkaar aansluiten. Klik vervolgens op de knop om een rotonde toe te voeren onder de + en klik in het centrum van de rotonde en beweeg de muis om de grootte van de rotonde te bepalen. Klik vervolgens om te rotonde te maken. De wegen die je reeds hebt neergelegd worden nu automatisch ingekort en aangesloten op de rotonde.
  • voor een landmark, of POI (point of interest), klik om het landmark te starten en klik terwijl je de grenzen van de zone volgt. Dubbel-klik om het tekenen te beëindigen.
 2. Voor elk toegevoegd object dien je de details in te vullen voor het bewaren, zoals plaatsnaam, straatnaam, wegtype, rijrichting, of landmark type voor landmarks. Binnen de Benelux zijn hier speciale regels voor die je hier kunt lezen.
 3. Klik op de Opslaan-knop Wme31 button save pending.jpg of Ctrl-s

Elk wegsegment moet landsnaam, plaatsnaam en straatnaam (behalve een rotonde) bevatten ! Zonder deze gegevens verschijnen ze rood in de WME en verschijnen ze niet in de App

Bij een rotonde mag alleen de plaatsnaam worden toegekend. Bij de straatnaam wordt dan de box 'no name' aangevinkt.

Bij straten zonder naam (of zonder plaatsnaam) mag je de 'no name' box aanvinken

Adapter la carte existante - Bestaande mapdelen veranderen

Je kan ook bestaande mapdelen veranderen of verwijderen. Zodra je een object selecteert, kun je zijn vorm, locatie of eigenschappen veranderen. Wat mogelijk is, hangt af van het objecttype. In de Editing Manual vind je alle nodige details om de werking van de editor te begrijpen.

Handige hotkeys:

 • de Del-toets verwijdert een geselecteer segment of een junction-knooppunt

TIP: Schakel af en toe de wegenlaag uit met 'Shift-r' tijdens het aanpassen voor een beter zicht

Régler les instructions de navigation - Navigatie-instructies aanpassen

Vergeet ook niet om alle pijltjes in de correcte kleuren te zetten! Tenslotte willen we vooral in de juiste richting gestuurd worden. Meer informatie over het corrigeren van deze pijltjes vind je hier. Lees ook even de uitleg over zachte en harde richtingen na!

Enkele shortcuts:

 • q - schakelt alle richtingen voor het geselecteerde kruispunt uit waardoor alle pijlen rood worden.
 • w - laat alle richtingen voor het geselecteerde kruispunt toe waardoor alle pijlen groen worden. Wel opletten: 'w' zal alleen die richtingen toestaan welke niet voorheen reeds automatisch door de Waze routing server toegestaan werden (zogenaamde zachte groene pijlen). De zacht groene pijlen hebben een hogere 'penalty' dan richtingen toegelaten door een editor. Aangezien zachte en geëdite pijlen dezelfde groene kleur hebben, is het beter om eerst alle richtingen rood te forceren met 'q' en daarna de 'w' om ze groen te maken.

De beste manier is vaak om een 'qw' uit te voeren en eventuele niet-toegelaten richtingen handmatig aan te klikken vanuit elk segment. Besef dat een nog onaangeroerd kruispunt, eens aangeraakt door een editor, niet meer 'zacht' kan worden en 'hard' blijft. Om deze reden check je best alle richtingen van een kruispunt zodat je weet dat je het correct achterlaat in alle segmenten en richtingen.

Cul-de-sacs - Doodlopende straat

Jct dead end.png

Om een correcte navigatie naar of van een bestemming in een doodlopende straat te kunnen verzekeren, heeft Waze een 'end node' nodig op het einde van het segment. Indien dit er niet is, kun je dit maken door een extra segment aan het uiteinde van de straat te koppelen, en dit extra segment te selecteren en weer te verwijderen. Er blijft dan een oranje bolletje over die na het opslaan klein en blauw kleurt (staat hier uitgebreider uitgelegd.)

80px-Belgian_road_sign_F45.svg.png

Cul-de-Sacs : de uitgebreidere uitleg kun je lezen als je de bovenstaande link volgt, maar in het kort:

 • Voor navigatie is het beter om geen rotonde te tekenen op het einde van een doodlopende straat. Daarom wordt hier gewoon een doodlopende straat getekend.

U-flèche - U-pijlen

Wanneer je besluit om een andere route te volgen, wens je dat je gps een alternatieve route geeft, in plaats van : "draai 180° en keer terug!!!", of "draai deze doodlopende straat in en draai op het einde". De meeste mensen willen een alternatieve route gepresenteerd krijgen, en niet een terugkeer-commando - meestal is er een goede reden geweest om af te wijken van de initiële route, bv. een blokkade van de weg.

Wanneer je tijdens het rijden toch beslist om terug te keren in een U-vorm, dan berekent de gps dadelijk een nieuwe route. Dat is 'gewenst gedrag'! Maar de beslissing om veilig een U-draai te maken, willen we volledig aan de chauffeur overlaten, niet aan de navigatiesysteem Waze.

Dus om vervelende gps-instructies te vermijden dien je de U-pijl op het einde van een segment rood te maken, zeker ook in een doodlopende straat. Ook cul-de-sacs (of straten in een lus) die toch ingetekend zijn, reageren als een 'groene end-U-turn'.

Boucles et clos - Lussen

Soms komt het toch voor dat u op het einde van een segment een lus wilt inbouwen, bijvoorbeeld als er meer dan 11 huizen op deze lus aansluiten. De WME laat het maken van deze lus echter niet toe. Hier staat beschreven hoe u dit kunt oplossen.

Ponts - Bruggen maken

Het maken van bruggen staat hier beschreven. Mogelijke valkuil:

 • Beide segmenten moeten dezelfde kenmerken hebben
Bridge idle.png

Transformer deux routes se croisant en un carrefour - Overlappingen wegwerken tot één kruispunt

Deze techniek staat hier beschreven. Mogelijke valkuil:

 • Beide segmenten moeten op hetzelfde hoogteniveau liggen
Node idle.png

Sentiers piétonniers - Wandelpaden

Parking lots

ToDo

Numéros de maison - Huisnummers

Huisnummers worden nog niet toegevoegd aan de wegen in Benelux.

Momenteel (14 mei 2013) is er informatie doorgegeven aan Waze waar ze deze data kunnen kopen. Als dit zover is zal deze data hoogstwaarschijnlijk in 1 keer geimporteerd worden. Hierbij bestaat de kans dat bestaande huisnummers overschreven worden.

Ga dus nu niet huisnummers in WME toevoegen, want dit werkt nog niet en zal in de toekomst overschreven worden.

Créer un permalien - Een permalink maken

Om hulp te vragen in het forum is het vaak handig als je een permalink in je forumpost kunt zetten. Als je bijvoorbeeld een bewerking wilt uitvoeren aan een weg die hoger dan jouw level gelocked is, dan kun je een unlock request aanvragen. Vermeld zeker de reden van de unlock en een Permalink naar de segmenten die je graag geunlocked wilt zien.

Zo'n permalink is eigenlijk een URL van de lokatie, en bevat lokatie, zoomniveau, zichtbare lagen, en geselecteerde objecten.

 1. selecteer alle segmenten die je wilt veranderen
  • Om meerdere segmenten te selecteren, klik je ze aan terwijl je tegelijkertijd de 'Command'(Mac) of 'Ctrl'(Windows/Linux)-toets ingedrukt houdt
 2. klik op Wme permalink icon.jpg
  • In de WME is een kleine tekst-knop in de rechter onderhoek, genaamd 'Permalink'
  • Door hier te klikken, verschijnt er een link naar de huidige lokatie in de adresbalk van je browser.
 3. kopieer de link van de adresbalk
 4. en plak deze in chat, het forum, ...

Andere gebruikers moeten slechts op jouw link klikken, om de betreffende mapzone te openen. Zo kunnen zij jouw aanvraag makkelijk behandelen.


Benelux Advanced Guide

Het vervolg van deze guide is terug te vinden op de volgende pagina:

Benelux Advanced Guide


Flag of Benelux.png Benelux Community Roads Landmarks Forum WME Flag of Benelux.png