Benelux Beginner Guide

From waze
Jump to: navigation, search
Other languages:
Deutsch 0% • ‎English 100% • ‎français 100% • ‎Lëtzebuergesch 0% • ‎Nederlands 94%
Flag of Benelux.png BeNeLux Community Roads Places Forum WME Flag of Benelux.png

Benelux announcement:

The information on these pages is adapted to the situation and working of Waze in the countries of the BeNeLux. At the top of the page you can select the language of your choice. Pages that are not updated within the last half year may be out of date. Please do not change anything without consulting the local team. Any questions, remarks or ideas are welcome in this forum.

WazeMapEditing.png


Welcome new editor !

Deze pagina is tot stand gekomen om je eerste stappen in het corrigeren van de map te vergemakkelijken.

Maak kennis met de basisvaardigheden voor het bewerken van de kaart. Bekijk daarvoor deze instructievideo (Engels)

How to get to the Waze Map Editor

Hieronder een uitleg hoe je in de WME editor komt

 1. Log in op https://www.waze.com
 2. Klik 'live map' aan
 3. Klik 'edit de map' aan

of ga rechtstreeks naar https://www.waze.com/editor en log in.

Meer details over de functies op het scherm van WME (Waze Map Editor) kunnen hier (Engels) worden gevonden.

Start in Play Mode

De Waze Map Editor heeft een oefen modus genaamd Play Mode, waarin je bijna elke mogelijke actie kunt uitvoeren zonder dat deze wordt opgeslagen. Op deze manier kun je oefenen met de Waze Map Editor zonder dat jouw mogelijke fouten werkelijkheid worden. Om veranderingen te kunnen bewaren, moet je inloggen. Play mode is een schitterende manier om te oefenen, niet alleen voor beginners, maar ook voor gevorderde editors die een complexe verkeerssituatie willen uitproberen/verbeteren.

Starting Editors (level 1)

De beste kaartaanpassingstechnieken met correcte navigatie en uiterlijk leren maken vraagt wat tijd en oefening, maar het kan een leuke en bevredigende ervaring zijn. Je mag er trots op zijn dat je de ervaring van alle Waze gebruikers verbetert. De details in latere secties van deze pagina zijn belangrijk om te leren, maar voor simpele edits, zetten we je hieronder alvast graag op weg.

 1. Zorg dat je al eens met Waze hebt rondgereden, zodat je een bewerkbare zone krijgt waar je gereden hebt.
 2. Check ook de weg naar ons Benelux-forum eens :
 3. Zorg ervoor dat je de wiki diagonaal gelezen hebt, zodat je ongeveer weet wat je er allemaal in kunt terug vinden. Handig als je tijdens het aanpassen twijfelt, dan kun je in de Wiki alles opzoeken.
 4. Zoek een woonwijk in jouw buurt en kijk het volgende na en corrigeer het eventueel:

Editting the map

Adding new streets

Creating_and_Editing_street_segments


Wme31 button add.jpg
Shortcut keys: i, o, g, p or u
Wme addmenu list.gif
 • i - Road (think i= Insert)
 • o - Roundabout (think circle = O)
 • g - Gas station (specific landmark)
 • p - Parking lot (specific landmark)
 • u - Landmark (default landmark type)
 • Esc - abort creation
 1. Klik hetgene je wilt aanmaken onder de grote + knop
  • voor een weg, klik op het punt waar je de weg wil laten beginnen, beweeg de muis en klik vervolgens om bochten te kunnen maken. Omc een geometrieknooppunt te maken dubbel-klik (of shift-klik) je en beëindig je hiermee het tekenen. De weg wordt oranje en aan het begin en het eind verschijnt een oranje bolletje, de node.
  • voor een rotonde, leg eerst de wegen aan tot een normaal kruispunt, maar laat ze net niet aan elkaar aansluiten. Klik vervolgens op de knop om een rotonde toe te voeren onder de + en klik in het centrum van de rotonde en beweeg de muis om de grootte van de rotonde te bepalen. Klik vervolgens om te rotonde te maken. De wegen die je reeds hebt neergelegd worden nu automatisch ingekort en aangesloten op de rotonde.
  • voor een landmark, of POI (point of interest), klik om het landmark te starten en klik terwijl je de grenzen van de zone volgt. Dubbel-klik om het tekenen te beëindigen.
 2. Voor elk toegevoegd object dien je de details in te vullen voor het bewaren, zoals plaatsnaam, straatnaam, wegtype, rijrichting, of landmark type voor landmarks. Binnen de Benelux zijn hier speciale regels voor die je hier kunt lezen.
 3. Klik op de Opslaan-knop Wme31 button save pending.jpg of Ctrl-s

Elk wegsegment moet landsnaam, plaatsnaam en straatnaam (behalve een rotonde) bevatten ! Zonder deze gegevens verschijnen ze rood in de WME en verschijnen ze niet in de App

Bij een rotonde mag alleen de plaatsnaam worden toegekend. Bij de straatnaam wordt dan de box 'no name' aangevinkt.

Bij straten zonder naam (of zonder plaatsnaam) mag je de 'no name' box aanvinken

Changing segments on the map

Je kan ook bestaande mapdelen veranderen of verwijderen. Zodra je een object selecteert, kun je zijn vorm, locatie of eigenschappen veranderen. Wat mogelijk is, hangt af van het objecttype. In de Editing Manual vind je alle nodige details om de werking van de editor te begrijpen.

Usefull hotkeys:

 • de Del-toets verwijdert een geselecteer segment of een junction-knooppunt

TIP: Schakel af en toe de wegenlaag uit met 'Shift-r' tijdens het aanpassen voor een beter zicht

Changing navigation instructions

Vergeet ook niet om alle pijltjes in de correcte kleuren te zetten! Tenslotte willen we vooral in de juiste richting gestuurd worden. Meer informatie over het corrigeren van deze pijltjes vind je hier. Lees ook even de uitleg over zachte en harde richtingen na!

Some shortcuts:

 • q - schakelt alle richtingen voor het geselecteerde kruispunt uit waardoor alle pijlen rood worden.
 • w - laat alle richtingen voor het geselecteerde kruispunt toe waardoor alle pijlen groen worden. Wel opletten: 'w' zal alleen die richtingen toestaan welke niet voorheen reeds automatisch door de Waze routing server toegestaan werden (zogenaamde zachte groene pijlen). De zacht groene pijlen hebben een hogere 'penalty' dan richtingen toegelaten door een editor. Aangezien zachte en geëdite pijlen dezelfde groene kleur hebben, is het beter om eerst alle richtingen rood te forceren met 'q' en daarna de 'w' om ze groen te maken.

De beste manier is vaak om een 'qw' uit te voeren en eventuele niet-toegelaten richtingen handmatig aan te klikken vanuit elk segment. Besef dat een nog onaangeroerd kruispunt, eens aangeraakt door een editor, niet meer 'zacht' kan worden en 'hard' blijft. Om deze reden check je best alle richtingen van een kruispunt zodat je weet dat je het correct achterlaat in alle segmenten en richtingen.

Deadend streets

Jct dead end.png

Om een correcte navigatie naar of van een bestemming in een doodlopende straat te kunnen verzekeren, heeft Waze een 'end node' nodig op het einde van het segment. Indien dit er niet is, kun je dit maken door een extra segment aan het uiteinde van de straat te koppelen, en dit extra segment te selecteren en weer te verwijderen. Er blijft dan een oranje bolletje over die na het opslaan klein en blauw kleurt (staat hier uitgebreider uitgelegd.)

80px-Belgian_road_sign_F45.svg.png

Cul-de-Sacs : de uitgebreidere uitleg kun je lezen als je de bovenstaande link volgt, maar in het kort:

 • Voor navigatie is het beter om geen rotonde te tekenen op het einde van een doodlopende straat. Daarom wordt hier gewoon een doodlopende straat getekend.

U-turns

Wanneer je besluit om een andere route te volgen, wens je dat je gps een alternatieve route geeft, in plaats van : "draai 180° en keer terug!!!", of "draai deze doodlopende straat in en draai op het einde". De meeste mensen willen een alternatieve route gepresenteerd krijgen, en niet een terugkeer-commando - meestal is er een goede reden geweest om af te wijken van de initiële route, bv. een blokkade van de weg.

Wanneer je tijdens het rijden toch beslist om terug te keren in een U-vorm, dan berekent de gps dadelijk een nieuwe route. Dat is 'gewenst gedrag'! Maar de beslissing om veilig een U-draai te maken, willen we volledig aan de chauffeur overlaten, niet aan de navigatiesysteem Waze.

Dus om vervelende gps-instructies te vermijden dien je de U-pijl op het einde van een segment rood te maken, zeker ook in een doodlopende straat. Ook cul-de-sacs (of straten in een lus) die toch ingetekend zijn, reageren als een 'groene end-U-turn'.

Loops

Soms komt het toch voor dat u op het einde van een segment een lus wilt inbouwen, bijvoorbeeld als er meer dan 11 huizen op deze lus aansluiten. De WME laat het maken van deze lus echter niet toe. Hier staat beschreven hoe u dit kunt oplossen.

Bridges

Het maken van bruggen staat hier beschreven. Mogelijke valkuil:

 • Beide segmenten moeten dezelfde kenmerken hebben
Bridge idle.png

Making crossroads

Deze techniek staat hier beschreven. Mogelijke valkuil:

 • Beide segmenten moeten op hetzelfde hoogteniveau liggen
Node idle.png

Walking Trails / Pedestrian Boardwalks

Non-drivable roads should rather NOT be added to the map. They are often not necessary to use, because Waze is solely meant for drivers. They should only be added when it improves navigation for the driver!

General exceptions for drawing non-drivable roads:

 • If navigation is unclear without them
 • If there aren't alternative ways leading to the destination
 • to prevent automatic Map Problems (MP’s), because of cyclists, walkers or travellers with public transport who use Waze (Aaargh).
 • To separate different speed tracks, for keeping speed data accurate.
 • the segment contains housenumbers.

Both Walking Trails and Pedestrian Boardwalks, as all non-drivable roads, should generally not be connected to drivable roads. Although the penalty in the routing calculation is high, if these roads would be connected, it can generate wrong routes.

BeNelux convention on using walking trail(only if one of the above arguments count):
Walking trails are used for a specific purpose in the BeNeLux. Unlike its name is suggesting, it is only used for public transport like a bus lane. Segments should be locked at level 5.

BeNelux convention on using Pedestrian Boardwalk (only if one of the above arguments count):
Pedestrian Boardwalk are used for Bicycle paths, Walking paths, and Pedestrian zones. They are generally set to driving direction Unknown, except for non-drivable segments containing housenumbers: they should be connected with the driving direction on two-way. All are locked at a minimum level 3.

Be aware that adding Walking Trails and Pedestrian Boardwalks can even generate the use of Waze by cyclists and walkers, which would lead to corrupt data! Walking trails and Pedestrian Boardwalks that are not necessary should be deleted, even if they do not disturb the routing. Its presence will encourage other editors to add even more!

When you have any doubt on using one of these segment types, just ask in the forum.

Parking lots

ToDoItem.png ToDo: adapt Parking lots


Housenumbers

Since november 2014 it is possible to search for housenumbers which are inputted via the Waze Map Editor and saved in the Waze database. To support this functionality, Waze imported housenumber data from external sources, in multiple countries, like The Netherlands. This was not the case in Belgium or Luxemburg.

When searching for an address in the Waze app or Livemap, Waze will use the following order to present the results: 1. Manual created housenumbers 2. Google Maps database 3. Imported housenumber data

Bottom line: if you notice a wrongly positioned address/housenumber in the app or livemap, you can change it via the Waze Map Editor. This will result to a primarly suggested, correct, location.

Making a permalink

Om hulp te vragen in het forum is het vaak handig als je een permalink in je forumpost kunt zetten. Als je bijvoorbeeld een bewerking wilt uitvoeren aan een weg die hoger dan jouw level gelocked is, dan kun je een unlock request aanvragen. Vermeld zeker de reden van de unlock en een Permalink naar de segmenten die je graag geunlocked wilt zien.

Zo'n permalink is eigenlijk een URL van de lokatie, en bevat lokatie, zoomniveau, zichtbare lagen, en geselecteerde objecten.

 1. selecteer alle segmenten die je wilt veranderen
  • Om meerdere segmenten te selecteren, klik je ze aan terwijl je tegelijkertijd de 'Command'(Mac) of 'Ctrl'(Windows/Linux)-toets ingedrukt houdt
 2. klik op Wme permalink icon.jpg
  • In de WME is een kleine tekst-knop in de rechter onderhoek, genaamd 'Permalink'
  • Door hier te klikken, verschijnt er een link naar de huidige lokatie in de adresbalk van je browser.
 3. kopieer de link van de adresbalk
 4. en plak deze in chat, het forum, ...

Andere gebruikers moeten slechts op jouw link klikken, om de betreffende mapzone te openen. Zo kunnen zij jouw aanvraag makkelijk behandelen.


Benelux Advanced Guide

Het vervolg van deze guide is terug te vinden op de volgende pagina:

Benelux Advanced Guide


Flag of Benelux.png BeNeLux Community Roads Places Forum WME Flag of Benelux.png