The new Waze Wiki, aka Wazeopedia, is now live at Wazeopedia.waze.com! While this legacy wiki will remain accessible for the time being, it is no longer updated by the community. For the most up-to-date guidance, please visit your local Wazeopedia.

Please do not make any more updates to these legacy wiki pages, all future updates should be made in your country's local Wazeopedia.

Clock over a larger globe

Waze bemutatása

From waze
Jump to: navigation, search

Legelső tudnivalók

Még mielőtt elolvasnád mi is az a Waze és a leghatékonyabb "munkát" végezhesd!

  • A következő két link-et mentsd el a kedvenceid közé

Waze magyar Wiki Waze magyar fórum

  • Legyél szíves egy hónapig használni a Waze-t, elolvasni a Wiki-t és olvasni a fórumot, mielőtt szerkeszteni kezded az utakat
  • De ha nem bírod ki egy hónapig, akkor először olyan utakat szerkessz, amik még nincsenek készen, vagyis pirosak, de legjobb, ha saját magad által hengerelt úttal kezded
  • Mindig azt tartsd szem előtt, hogy a szerkesztésed eredményeképpen ne legyen rosszabb az úthálózat, mint a szerkesztésed előtt. (Röviden: ne rontsd el azt, amit valaki már jól (de legalább is használható módon) megcsinált!)
  • Ha magabiztos vagy, és olyan utat szeretnél szerkeszteni, ami már készen van, azaz nem piros, akkor mielőtt nekilátnál, legyél szíves megbeszélni a szükséges szerkesztenivalót az adott terület Area Manager-ével, illetve annak elérhetetlensége esetén fordulj a fórumozókhoz, 99% az esélye, hogy 24 órán belül kapsz segítséget, tanácsokat
  • Pontos és hasznos szerkesztéshez kapcsold ki az Aerial réteget a Layers Panel-en és kapcsold be a GPS Points réteget ugyanitt. Aerial-t akkor, és csak akkor használj, ha az útvonalon egyáltalán nincs GPS track, vagyis nem mutat semmit a GPS Points Layer
  • Legyél megértő és segítőkész hisz itt mindenkinek egy a célja, a térkép kiteljesítése, tökéletesítése
  • Jó Waze-ezést!

A Waze-ről

Ezt az oldalt azért hozom létre, hogy picit összefogjam a magyar Waze felhasználókat, és segítséget nyújtsak a megfelelő használatában, ezzel is segítve a Waze magyarországi elterjedését.

Mi is a Waze?

A Waze egy közösségi alapokra épülő ingyenes navigációs szoftver. Bár lehet, a „rendszer” szó jobban illik rá. Ugyanis itt nem csak egy szoftverről van szó, amelyet az ember csak mint „felhasználó” használ, hanem aktív szerepet tud játszani a fejlesztésben. Arról van szó, hogy az ingyenességet úgy tudja a fejlesztőcég biztosítani, hogy „csak” a szoftver az, amelyet adnak a navigációhoz. Térkép… Na, az nincs. Vagyis lassan már alakul. A térképet ugyanis a felhasználók készítik.

A térkép elkészítéséhez természetesen a program megadja azt a segítséget, hogy minden útvonalat, amelyet a használatával bejárunk rögzít, majd a rendszer Web-es felületén, egy Cartouche-nak nevezett térképszerkesztővel tudjuk pontosítani az útvonalat. Itt van lehetőség a bejárt utcák nevének, típusának (főút, utca, autópálya, stb), haladási irányának stb. megadására. Így szépen lassan (Magyarországon sajnos egyelőre tényleg elég lassan) kialakul a térkép. [1]

Első lépések

Töltsd le a telefonodra a Waze programot. Olvasd el a felhasználói dokumentációt.

Ha a programot sikeresen elindítottad, de esetleg nem látsz semmit a térképen, akkor tudhatod, hogy sok munkád lesz a közeljövőben. :) Érdemes megismerned, hogy a Waze rendszerben hogyan történik a térképfrissítés folyamata.

A kezdeti felindulásodban azonban ne állj neki átszerkesztgetni a térképet! Először érdemes kitapasztalni a telefonon futó program működését, illetve nagyon jól meg kell ismerned a Cartouche névre hallgató térképszerkesztőt.

Segíts a Waze fejlődésében

A következőkkel tudsz segíteni: Egyszerűen csak használod a programot, miközben vezetsz az autóddal. Akár úgy, hogy navigálásra is használod, akár csak szimplán futtatod a programot. A lényeg, hogy a program fusson. Ezzel is sokat segítesz.

Győzz meg másokat is, hogy használják a Waze-t. Ezért ajándékot is kaphatsz.

Oszd meg ötleteidet a fórumokon.

Később akár te is fejlesztheted, javíthatod a térképet.

Segíthetsz ennek a Wiki-nek a fejlesztésében is.

Térképszerkesztés

A legfontosabb dolog: Ha mostanában ismerkedsz a programmal és a rendszerrel, akkor egy ideig inkább csak a "háttérből" figyelj.

Egy navigációs rendszernél talán a legfontosabb dolog az egységesség. Senkinek nem fog tetszeni a rendszer, ha azt tapasztalja, hogy az egyik városban egyik logikával vannak elnevezve, megjelölve az utcák, a másik városban pedig az addig esetleg megszokottól teljesen eltérő módon. Ezt mindig tartsd szem előtt! Amikor valamilyen módosítást szeretnél végrehajtani, akkor mindig keress a térképen egy hasonló helyet, és az ott tapasztalt megoldásokat használd. Természetesen a fórumokon van lehetőség új ötletek bevezetésére, de csak úgy, ha az mindenki számára elfogadható, illetve ha nem jár azzal, hogy a fél országot újra kellene emiatt rajzolni.

Area Manager

Mi az Area Manager feladata?

Először is, az Area Manager, ahogy a neve is mutatja, csak egy bizonyos térképterületen menedzser. Azon a területen azonban picivel több joga van, mint egy sima felhasználónak.

Először is, az adott területen bárhol - ahol már valaki végighaladt a valóságban - szerkeszthet, létrehozhat utat. Egy sima felhasználó ugyanis csak az általa bejárt útvonalak bizonyos sugarú körzetében végezhet szerkesztést.

Ezen kívül megjelenik két új menüpont is számára. Az egyik a Pending. Erre kattintva egy lista jelenik meg, amely azokat az utakat tartalmazza, amelyeket sima (nem AM) felhasználók szeretnénk eltávolítani. Út eltávolításához ugyanis egy AM jóváhagyása szükséges, amelyet ebben a listában tud megtenni. Természetesen a törlés elutasítására is lehetőség van.

A másik menüpont az Update Request, ahol a területén a kliens programból beküldött térképfrissítési kérések listáját láthatja és a listának megfelelően végezheti el a kért módosításokat.

Area Manager jelenleg bárki lehet, aki ír - angolul - egy levelet az alpha@waze.com címre, amelyben leírja, hogy az adott területre szeretne AM jogot kérni. Az adott területet SuperPermalink használatával lehet a levélben elküldeni.

Area Manager jogot lehetőleg csak az kérjen, aki megismerte, megtanulta, hogy hogyan kell egységesnek ható térképet szerkeszteni és már jól kiismerte a rendszert, főleg a Cartouche-t.

Segíts a fordításban

Problémák

Technikai információk