To see the latest content, and to edit the Wiki, please be sure to login with the same username and password as WME and the forum. Visit the forum for editing guidelines and discussions.

Figyelmeztetés a légifelvételek pontatlanságáról

From waze
Jump to: navigation, search

Leghasznosabb térképszerkesztési ötletek alapján a nyomvonalat a légifelvételek képéhez kell igazítani, ha csak egyetlen GPS nyomvonal áll rendelkezésre. Egy GPS nyomvonal nem biztos, hogy pontosan leköveti az út nyomvonalát. Ez esetben jobb a nyomvonalat a légifelvételhez igazítani, mert kliens eszközök nagyobb valószínűséggel rátalálnak a megfelelő útra.

DE ezek a légifelvételek Föld körüli pályán keringő műholdakról, nem ritkán meredek szögből, készített fényképek. Nagyon fejlett algoritmusok próbálják korrigálni a torzításokat, de az eredmény soha nem lehet tökéletes, ezért a légifelvételek pontatlanok. Példa. Ekkor a GPS nyomvonalak jobb útmutatást adnak az utak valódi elhelyezkedésére, és a nyomvonalak légifelvételekhez igazítása hiba volna.

Magyarországon a légifelvételek csak bizonyos területeken annyira részletesek minőségi szempontból, hogy használhatók lennének utak nyomvonalának megrajzolásához. Azonban még ha bizonyos területeken látszanak is az utak, a tapasztalatok szerint a valóságos helyzethez képest elcsúszva helyezkednek el. Ez könnyen ellenőrizhető, ha egy kellően nagy számú GPS nyomvonalat tartalmazó szakaszon összehasonlítjuk a GPS nyomvonalak átlagos elhelyezkedését és a légifelvételen látható nyomvonalat.

Ezért Magyarországon javasolt a GPS nyomvonal elsődleges használata a légifelvételekkel szemben.