Difference between revisions of "България"

From waze
Jump to: navigation, search
(Редактиране на картата)
(Външни връзки)
Line 46: Line 46:
  
 
== Външни връзки ==
 
== Външни връзки ==
* [http://bit.ly/saGRdE Error reporting] - формуляр за докладване на проблеми с Картовия редактор (чрез [[Waze Map Editor#Permalink|permalink]])
+
* [http://bit.ly/saGRdE Error reporting] - формуляр за докладване на проблеми с Картовия редактор (чрез "[[постоянна връзка]]")
* [http://bit.ly/vQlGJT Outdated Aerials] - формуляр за докладване на остарели аерофотоснимки (чрез [[Waze Map Editor#Permalink|permalink]])
+
* [http://bit.ly/vQlGJT Outdated Aerials] - формуляр за докладване на остарели аерофотоснимки (чрез "[[постоянна връзка]]")
 
* [http://userscripts.org/scripts/show/118389 Livemap Navigation Browser Addon] - добавка за Firefox* (изисква Greasemonkey Addon) и Chrome, която симулира навигация в Live Map
 
* [http://userscripts.org/scripts/show/118389 Livemap Navigation Browser Addon] - добавка за Firefox* (изисква Greasemonkey Addon) и Chrome, която симулира навигация в Live Map

Revision as of 12:54, 6 February 2013

Ръководство за Waze на български (в процес на превод)

Въведение

Waze е безплатно навигационно приложение за смартфони с GPS. Приложението притежава следните функции:

 • Речев инструктаж завой-по-завой (BETA: само в някои страни)
 • Доклади за пътния трафик в реално време
 • Изговаряне на имената на улиците (BETA: само в някои страни)
 • Избягване на платени пътища (BETA: само в някои страни)
 • Безплатни актуализации на картата с ваша помощ
 • Търсене на дестинация по адрес, име, забележителност, в Google Search, Foursquare, Bing или в контактите ви.
 • Поддръжка на многобройни езици
 • Забавни игрови елементи и вградено социално общуване.

Просто шофирайте с включено приложение

 • Най-лесният начин да подобрявате Waze е просто да шофирате наоколо с включено приложение. Не трябва да правите нищо друго. Waze ще използва информацията от вашето пътуване за изчисляване на средната скорост на пътищата, за проверка за грешки и подобряване на пътната мрежа, за узнаване на посоките на улиците и кои завои са разрешени. Все пак за нанасяне на автоматични промени в картата са необходими много, много, точно записани маршрути.
 • Когато по-късно ползвате Waze за навигация, ще получавате по-добри маршрути въз основа на информацията, която сте събирали.
 • Не е нужно да правите специални обиколки с Waze. Всъщност Waze работи най-добре при обичайни ежедневни пътувания.
 • Ако Waze е включено, автоматично ще получавате безплатни доклади за пътния трафик.
 • Ако пътувате в райони, които не са нанесени на картата на Waze, можете да се опитате да запишете нов път. Само с един бутон тръгвате на картографско пътешествие.

Редактиране на картата

Моля не започвайте да редактирате картата, преди да сте прочели статията "Най-добрите практики за редактиране на картата" (на английски)

Прочетете отговорите на често задаваните въпроси (FAQ) и терминологичния речник.

Ако срещате проблеми, допитайте се до общността или напишете своето решение. Това може да направите в българския форум или в дискусионната страница към някоя статия.

Основни цели

Полезност

Когато става дума за картата, първата и единствената цел на редактирането е да се предостави на шофьорите карта, която да бъде следена лесно на малък екран, и която да произвежда смислени гласови инструкции, когато (и само когато) има нужда от тях.

Простота

Целта не е да се моделира съществуващата пътна мрежа лента по лента. Това често води до ненужно усложняване - претрупана карта, объркващи гласови инструкции и много, много, допълнителна поддръжка по картата.

Приемственост

В резултат на шофирането по пътищата, пътните сегменти запазват определена информация (напр.: средна скорост), която се ползва за подобряване на маршрутите. Когато сегментът бъде изтрит, тази информация изчезва. Ако съществува възможност между това да се заместят старите сегменти с нови, и това да се преработят старите, често е по-добре да се преработят старите сегменти.

Вижте също

Външни връзки