The new Waze Wiki, aka Wazeopedia, is now live at Wazeopedia.waze.com! While this legacy wiki will remain accessible for the time being, it is no longer updated by the community. For the most up-to-date guidance, please visit your local Wazeopedia.

Please do not make any more updates to these legacy wiki pages, all future updates should be made in your country's local Wazeopedia.

Clock over a larger globe

Difference between revisions of "Неправилни редакции"

From waze
Jump to: navigation, search
m (Конструктивна работа за нови редактори)
m (Рискова работа за нови редактори)
 
Line 301: Line 301:
  
 
=== Рискова работа за нови редактори ===
 
=== Рискова работа за нови редактори ===
* Да добавяте непроходими улици като "пешеходни алеи", "пътеки", "черни пътища", таксиметрови пътища, частни подходи, велосипедни алеи и т.н. (може да не изглежда рисковo, но поради начинът, по който Waze третира тези пътища, те могат да променят маршрутите по неочакван начин.)
+
* Да добавяте непроходими улици като "пешеходни алеи", "пешеходни улици", "черни пътища", таксиметрови пътища, частни подходи, велосипедни алеи и т.н. (може да не изглежда рисковo, но поради начинът, по който Waze третира тези пътища, те могат да променят маршрутите по неочакван начин.)
* Да повишавате или понижавате вида на пътищата между "Улици", "Главни улиц"и, "Малки шосета" или "Големи шосета" (съществува риск да се нарушат настройки, внимателно направени съобразно официалните картографски стандарти)  
+
* Да повишавате или понижавате вида на пътищата между "Улици", "Главни улици", "Малки шосета" или "Големи шосета" (съществува риск да се нарушат настройки, внимателно направени съобразно официалните картографски стандарти)  
 
* Да добавяте "паркинг пътища" (съществува риск да се прекали с тях или да се нарушат маршрутите до съседни дестинации, да се повредят завои или паркинг пътищата да не могат да се свържат към заключени сегменти).
 
* Да добавяте "паркинг пътища" (съществува риск да се прекали с тях или да се нарушат маршрутите до съседни дестинации, да се повредят завои или паркинг пътищата да не могат да се свържат към заключени сегменти).
 
* Да променяте важни кръстовища, рампи или шосета (възможно е да попаднете на заключени сегменти, но дори да не е така, съществува риск да нарушите важни маршрути).
 
* Да променяте важни кръстовища, рампи или шосета (възможно е да попаднете на заключени сегменти, но дори да не е така, съществува риск да нарушите важни маршрути).

Latest revision as of 09:17, 26 November 2017

Ако са ви посъветвали да прочетете тази страница, вероятно някой редактор смята, че вашите редакции в уебредактора не отговарят на общите ни указания. Тези редакции може би вече са коригирани или изтрити. Това може да е неприятна изненада за вас, особено ако сте вложили много време и енергия в тях, но бъдете сигурни, че никой не ви мисли лошото. Всеки един от многото редактори доброволци в Waze е правил грешки, които са изисквали корекция или премахване.

Смисълът на тази статия е да ви помогне да разберете, кое не е наред с вашите редакции и да предложи как редакторския ви ентусиазъм би бил най-полезен.

Вероятно е смущаващо да разберете, че много неща, които могат да бъдат направени, са грешни. Не изпадайте в паника! Тази статия съдържа списък на нещата, които начинаещите редактори могат да редактират сравнително безопасно.

Contents

Неправилните редакции са естествен процес в Waze

Преправянето на собствените ви промени, може да ви наведе на мисълта, че редактирането в Waze не е за вас. Това е логична реакция, но всъщност и Waze и общността на Waze се нуждаят от вас.

За Waze е много важно да се насърчава новите редактори и там смятат, че липсата на всякакви ограничения за започване на редактиране е по-добрият начин да бъде увеличен броя на редакторите. Без всякаква информация, практика или изпити - в рамките на няколко минути след откриването на Waze - вие можете да започнете да променяте картата. Това е много вълнуващо, но означава че ще правите грешки! Ние всички правим.

Неправилните редакции са естествен процес в Waze. Така че, моля, не се чувствайте зле! Тъй като тези карти се ползват от вашите приятели, съседи и още 50 милиона други души, колегите ви редактори трябва да реагират веднага щом разберат, че картата не е така, както трябва да бъде.

Неправилните редакции често са резултат от погрешно разбрани принципи и представляват както технически грешки, така и погрешни схващания за същността на нещата. Но една "редакция" е по-лоша от всички останали взети заедно.

Най-лошата редакция

Най-лошата редакция от всички е невъзможността някой да се свърже с вас. В случай, че неволно повреждате картата на Waze, редакторската общност отчаяно ще се опитва да се свърже с вас, за да ви обясни някои неща. Или, ако някой редактор иска да разбере, защо сте направили нещо по определен начин, може да се свърже с вас, преди да сметне, че не е бил прав и да ви върне редакциите. Ако не може да се свърже с вас, редакторската общност може само да предполага какво става въз основа на редакциите ви и има ограничени средства да намали възможната вреди по картата.

Трябва да гарантирате, че имейлите, изпратени на е-пощата, която сте дали на Waze, ще достигат до вас бързо. Това означава не само да проверявате често пощата си, а имейлите от waze.com и най-вече от forum@waze.com, да не попадат в списъка за нежелана поща (спам).

Ако получите имейл, че имате "лично съобщение" във форума, моля прочетете личното си съобщение. За да направите това, от всяка страница на Waze, можете да изберете "Support" (Поддръжка), после "Community forums" (Форуми на общността), после в горния ляв ъгъл "New messages" (Нови съобщения). Също така можете да отворите пощенската си кутия директно чрез тази връзка. Ако личното съобщение е от колега редактор, който ви обръща внимание, че може би редакциите ви не са правилни, моля отговорете му!

Имайте предвид, че не е достатъчно някой редактор да е видим в чата на уебредактора, когато активно редактира. Привличането на внимание чрез "чата" не е толкова сигурно, колкото чрез лично съобщение във форума, а това изисква повече усилия.

Неправилно разбрани принципи

Много от грешните редакции произтичат от погрешни представи и неправилни схващания за основните принципи в Waze.

Погрешно схващане за смисъла на Waze

Грешно: Waze е приложение за картографиране с общо предназначение и висчко трябва да се вижда на картата. Искам да картографирам любимите си пешеходни маршрути, тайни рекички и езерца, изоставени железопътни линии, велосипедни алеи в града или предпочитаните ми местенца за паркиране.

Правилно: Waze НЕ Е картографско приложение с общо предназначение, нито пък инструмент за пешеходци и велосипедисти, а е предназначено да предоставя изцяло персонализирани маршрути и дестинации за шофьори. Замислено е да подпомага шофьорите на моторните превозни средства като ги направлява и им помага да заобикалят трафика. Шофьорите откриват дестинациите си чрез търсачката на приложението, а не чрез разглеждане на картата. Промените в картата, които не подпомагат в някаква степен тези цели, са крайно неприемливи.

Трагедията с изтриванията и разкачванията

Грешно: Няма значение как редактирам картата, стига най-накрая да изглежда добре.

Правилно: Във всеки пътен сегмент, без да се вижда, са натрупани данни за пътния трафик за предходни месеци, дори години, от преминаващите Уейзъри. Тези данни показват колко време е необходимо на Уейзърите да преминат през сегмента, да завият или да продължат напред през краищата му, в зависимост от часа и деня на седмицата. Ако сегментът бъде изтрит, цялата тази информация изчезва. Ако сегментът бъде разкачен и закачен отново, данните за завиване изчезват. Редакторите трябва да не изтриват и разкачват сегменти, когато е възможно.

Предположения за вида на пътя

Грешно: Когато решавам какъв вид път да направя даден пътен сегмент, мога да разчитам на собствената си интуиция за шосета, рампи, улици, пешеходни алеи и т.н. Това, че този вид път е наличен в уебредактора, означава че мога да го използвам; Waze ми позволява да създавам всичко, което предлага списъка, и да го правя, когато реша. От мен се очаква да повишавам или понижавам вида на съществуващите пътни сегменти, така както мисля че трябва.

Правилно: Видовете пътища в Waze имат специално предназначение. Промяната на вида на пътя може да повлияе на маршрутизирането и на гласовите инструкции по неочакван начин. Много пътни артерии са били въведени внимателно, съобразно официалните карти. Други пътни маршрути, по-специално обслужващи пътища, частни подходи или пешеходни пътеки, нарочно не са нанесени в картата. Не променяйте вида на пътищата, докато не научите различните им свойства и бъдете внимателни, когато създавате подходи или непроходими пътища.

Престараване в пресъздаването на сателитните снимки

Грешно: Пътната карта на Waze трябва да съответства възможно най-точно на сателитните снимки. В идеалния случай тя трябва да пресъздава буквално всеки път, по който може да мине човек.

Правилно: Картата на Waze трябва да бъде колкото се може по-проста, докато в същия момент предлага прецизна навигация и навременни гласови инструкции за шофьорите на моторните превозни средства. Често абстрактни или необичайни решения, въпреки че изглеждат странно или грешно, са най-подходящи. Ясната карта и полезната навигация никога не бива да бъдат жертвани в името на буквалното пресъздаване.

Престараване. Това буквално пресъздаване не добавя нищо съществено към маршрутизирането, а в резултат инструкциите могат да объркат шофьорите.
Един сегмент, без допълнителни разклони, е достатъчно ясно и просто решение. Разделителната ивица не е толкова широка, че да бъде представена с двойна линия, освен това липсват други сегменти наоколо, за които би могло погрешно да се захване шофьора. Инструкциите за завиване ще бъдат ясни, а схемата много по-проста за анализиране и поддържане.

Обичайни функционални грешки

Функционалните грешки водят до неточни и непълни данни или до неправилно маршрутизиране. Функционалните грешки трябва да бъдат коригирани, веднага щом бъдат забелязвани. Ако вашата неправилна редакция е функционална грешка, най-вероятно редакторът, който я е забелязал, вече е предприел стъпки да я коригира.


Червени пътища

Пример за "червен път"
"Червеният път" след като е завършен

Грешка: Пътищата, които в уебредактора са ярко червени, се публикуват дори техните параметри да не са зададени. Червените пътища, създадени чрез функцията "асфалтиране" на мобилното приложение, не се ползват за маршрутизиране, докато създадените в уебредактора се ползват. Обаче и в двата случая става въпрос за недовършени пътища.

Реакция: Не изтривайте механично тези пътища! Пътят може да е червен, защото потребителят е добавил липсващ път чрез функцията "асфалтиране", или защото начинаещ местен редактор го е създал без да въведе параметрите му. Възможно е тези пътища да отразяват някакъв нов път, който се е появил след актуализацията на сателитните или градските изображения.

Ако червеният път показва реален път, който би подобрил навигацията до съответните дестинации, завършете го както трябва и проверете завоите му. Опитайте се да запазите името на създателя му като уважение, че е открил проблем и се е опитал да го реши.

Ако червеният път очевидно е фалшив или неговото завършване ще доведе до нарушаване на маршрутизирането, както например ненужните паркинг пътища, частни алеи или частни подходи, изтрийте го.

Неправилно поставяне на кръгови кръстовища

Грешка: Инструментът за кръгови кръстовища създава кръстовища, които предоставят специални инструкции на шофьорите от рода на: "в кръговото вземете третия изход" или "завийте наляво в кръговото". Ако подобни инструкции биха объркали шофьорите, тогава не бива да използвате този инструмент за дадено кръстовище. Не трябва да поставяте кръгови кръстовища в края на задънени улици или улици без изход (там където има обръщало). Не трябва да поставяте кръгови кръстовища на мястото на малки такива, които служат за забавяне на трафика и нямат съответния пътен знак или служат за декоративни завои. В зависимост от обстоятелствата, кръговото кръстовище може да е неподходищо за големите кръгови кръстовища, по-специално за тези със собствени имена на улиците или светофарни уредби.

Реакция: Ако сателитните снимки не са надеждни, използвайте Street View, за да проверите дали са налице признаци за кръгово кръстовище. Ако това наистина е кръгово кръстовище, проверете дали схемата му отговаря на необходимото поведение при маршрутизиране - правоъгълна или друга. Ако това не е кръгово кръстовище, изтрийте го и заменете или коригирайте свързванията.

Неподходяща употреба на кръгово кръстовище
Коригирано

Препокриващи се сегменти

Грешка: Освен за разклоните в кръстовищата и за жп линиите, необходим е само един сегмент за прокарване на трафика по протежението на дадена улица. Препокриващите сегменти всяват смут в системите за маршрутизиране и за номерата на къщите.

Понякога редакторите създават такива сегменти, защото не знаят как да променят съществуващия сегмент или откриват, че той е заключен над техния ранг. Правилният подход е да потърсят помощ, а не да добавят нов сегмент върху съществуващия.

Реакция: Определете препокриващия сегмент -- обикновено това е този без номера на къщи и без връзка с околните сегменти -- и го изтрийте. Поправете завоите.


Препокриващи се сегменти. Част от улицата е затворена за неупълномощени превозни средства. Редакторът е направил опит да представи това с еднопосочен сегмент тип "частен път", който се отделя от улицата доста рано, и почти съвпада с основната улица. Waze няма да има представа по кой път се движи шофьора и за кой сегмент да приложи данните от скоростта.
Препокриващия сегмент е премахнат нацяло, тъй като служи само за минаване на упълномощени автомобили или немоторизирани превозни средства. Свързването на такива сегменти към публичната пътна мрежа категорично не се препоръчва.

Несвързани/разкачени сегменти

Грешка: Само защото изглежда, че сегментите се пресичат, не означава че това е така. Добре направеното кръстовище показва стрелките на завоите на всеки свързан сегмент, когато е избран. Ако сегментът само изглежда че е свързан, не само ще нарушава маршрутизирането, а и ще обърква редакторите, които се опитват да разберат проблема.

Реакция: Ако кръстовището изглежда достоверно и сегментът е правилно зададен, свържете го и настроите съответните завои. Ако кръстовището не е достоверно, но сегментите са правилно зададени, раздалечете ги един от друг, за да е очевидно за другите редактори, че те не са свързани, и помислете дали да не ги заключите, за да останат така. В другите случаи изтрийте сегмента.

Разкачен или несвързан сегмент. Двата сегмента изглежда че са свързани при голямо мащабиране, но когато бъдат увеличени става ясно, че те не са. Алгоритъмът на Waze ще третира този сегмент като задънена улица. Такива ситуации може да бъдат трудни за откриване. Този пример е очевидно е резултат от неуспешно редактиране поради заключен сегмент.
Сегментът е свързан и подравнен, за да дава инструкции "стойте вляво" или "стойте вдясно", когато шофьорът идва от север. Завоите са зададени като разрешени.

Неуспешно редактиране поради заключване

Неуспешно свързване на сегмент към заключен път. Редактор от Ранг 1 е създал нов път, но не е могъл да го свърже към заключен път, заключен до Ранг 2. Вместо това редакторът е симулирал свързване, като е нагласил много точно края на единия сегмент върху другия. Новият път няма да работи, но ще отнеме много време преди някой друг редактор да открие грешката.

Грешка: Начинаещите редактори не могат да закачат нови сегменти към пътища, заключени над техния ранг, което води до разкачени сегменти, както бе описано по-горе. Още по-лошо, начинаещият редактор може да предположи, че е решил проблема и да остави нещата привидно завършени, докато някой друг не се сблъска отново с проблема.

Реакция: Най-малко преместете края на незакачения сегмент по-далеч от заключения, за да е очевидно за другите редактори, че пътищата не са свързани. Така ще направите трудно забележимия проблем лесно видим.

След това създайте "постоянна връзка" към проблемния сегмент и се свържете с редактор от съответния ранг, за да коригира свързванията. Има четири начина да направите това:

 • Напишете молба в "Чата" на уебредактора. Не забравяйте да напишете необходимия ранг и регион, за който става дума. Не всички редактори наблюдават чата, а тези които го правят, може да нямат необходимия ранг да ви помогнат. Преди да поискате помощ, настройте своя изглед така че проблемните сегменти да се намират в средата на прозореца ви, тъй като вашия колега може да прескочи директно във вашата позиция от чата. Пригответе си "постоянна връзка", ако ви бъде поискана.
 • Изпратете молба за "отключване/обновяване на сегмент" във Форумите на общността. Много държави имат специални подфоруми за това; важно е да публикувате в правилния форум и по правилния протокол! Вмъкнете постоянната връзка в съобщението си.
 • Изпратете чрез форума "лично съобщение" до активен местен редактор от съответния ранг или до "Районен управител" или до друг старши редактор, с който поддържате контакт. Вмъкнете постоянната връзка в съобщението си.
 • Изпратете "лично съобщение" до редактора, който последен е променял заключения сегмент. Това не винаги работи, но си струва да опитате, особено ако другите три подхода не изглежда да дават резултат. Вмъкнете постоянната връзка в съобщението си.

Повреждане на завои

Грешка: Понякога, когато някой редактор променя кръстовище, поради невнимание или по погрешка, може да остави важни завои червени. Това ще забрани маршрутизирането по засегнатите сегменти. В най-лошия случай пътищата ще бъдат затворени за Уейзърите и те ще бъдат пренасочвани по околните пътища.

Реакция: Коригирайте завоите възможно най-бързо.

Повреждане на завои. Някой редактор е променял кръстовището, но по невнимание е оставил важен завои червен и така е затворил пътя. Този червен завой драматично ще засегне маршрутизирането в района и ще принуждава Уейзърите да минават по друг път.
Завоите така както трябва да бъдат.

Излишни или разместени геометрични възли

Грешка: Излишните геометрични възли забавят визуализацията и затрудняват редактирането на сегмента, а разместените геометрични възли загрозяват картата и в крайните си случаи пречат на Waze да определи върху кой път е шофьора.

Реакция: Премахнете излишните геометрични възли (посочвате ги с мишката и натискате клавиша "d") и наместете разместените.

Излишни геометрични възли. Този сегмент съдържа 13 геометрични възела. Това е доста повече от необходимото и затруднява наместването на сегмента.
Три геометрични възела са достатъчни за този сегмент.

Погрешно разбиране за вида на пътищата

Грешка: Може би не е логично, но в Waze, "шосе" не означава само път, по който минава много трафик, а означава път, по който минава повече трафик отколкото по съседните пътища. Например слабоподържан планински път може да бъде "шосе" (Minor Highway), а двулентовa улица в малко селище "голямо шосе" (Major Highway). Класифицирането на път въз основата на неговата важност се нарича функционална класификация.

Подобни ситуации често озадачават новите редактори, за които "шосе" означава голям път. Като резултат някои се опитват да го "оправят" като понижат "шосетата" до "главни улици" или "улици", като по този начин развалят внимателната и методична работа, положена за задаване на републиканските пътища съобразно националния стандарт.

Реакция: Намерете официална карта на засегната област и възстановете вида на пътя съобразно националната класификация. Преценете дали да не заключите засегнатите сегменти, особено ако съществува някакъв стандарт за това.

Ненужно раздвояване чрез еднопосочни сегменти

Грешка: Само защото някакъв път има разделителна ивица в действителността, не означава че трябва да я има и в Waze! Раздвояването на пътища в картата на Waze може да доведе до много неприятности и не трябва да се прави безразсъдно. Винаги се съветвайте с местния "Районен управител" (Area Manager) преди да раздвоите път и го правете съгласно най-добрата практика за редактиране.

Реакция: Посъветвайте се с местния "Районен управител" (Area Manager) или "Държавен управител" (Country Manager). Връщането на пътищата в първоначалния им вид, може да причини също толкова неприятности, колкото и раздвояването им. Не мислете веднага, че раздвояването на пътя е неправилно, дори ако той изглежда лошо начертан или от начинаещ редактор.

Ненужно раздвояване. Раздвояването на този път съвпада със съществуващата разделителна ивица, но това не е нужно за маршрутизирането.
Единичен път обслужва района достатъчно добре, стига завоите да са зададени правилно, освен това е лесно да се проверява и поддържа.

Пътеки

Пътеки, които могат да причинят вреда. Много такива пътеки са успоредни на някакъв път. И най-малката грешка в GPS сигнала може да прихване шофьора към такава пътека, вместо към пътя. Също така, пътеките слабо предпазват пътя от фалшивите данни на велосипедистите, тъй като велосипедистите лесно могат да бъдат прихванати към пътя. Освен това има няколко достъпни дестинации, маршрутизирането до които може да бъде нарушено от пътеките. Тези пътеки усложняват ненужно картата, насърчават използването на Waze от велосипедисти и така увеличават риска от неточни пътни данни, поставят в риск шофьорите с Waze от неточни маршрути, и дават лош пример на редакторите, желаещи да помагат. Такива пътеки трябва да бъдат премахвани.

Грешка: Тъй като в WME съществува възможност за създаване на "пътеки" (Walking Trails), изглежда сякаш Waze желае редакторите да картографират пешеходни и велосипедни алеи, освен улици за моторни превозни средства. Това не е така! Няколко са случаите, в които може да се картографират пътеки. Това трябва да се прави рядко и само от експерти.

 • Пътеките са напълно проходими с кола и могат да повлияят на маршрутизирането, дори разкачени! Разкачени или не, "пътеките" не трябва да бъдат използвани, когато въздействието им върху маршрутите е нежелано.
 • Употребата на Waze при ходене или каране на велосипед може да влоши базата от данни за скоростта и трафика. Подобна употреба не трябва да се насърчава. Редакторите не трябва да картографират "пътеки" специално заради пешеходците или заради велосипедистите.
 • Наличието на "пътеки", дори в отдалечени райони, може да подтикне други редактори да добавят още "пътеки" или да създават нови. Ако не са проходими поне за автомобили 4х4, подобни пътеки спомагат да се създаде погрешната представа, че Waze поддържа пешеходни или велосипедни маршрути.
Ненужни пътеки. Дори и да можеше да се минава по тези пътеки с автомобил, пак не е нужно да се показва всяка една от тях. Никоя от тези пътеки не води до някаква дестинация, а само насърчават пешеходците да ползват Waze. Такива пътеки трябва да бъдат премахвани.

Реакция: Може ли да се направи извод от GPS слоя, че пътеката се използва (неправомерно) от велосипедисти и пешеходци? Успоредна ли е пътеката на някакъв път, така че Waze да "захване" тези направомерни уейзъри към пътя. Ако е така, превърнете "пътеката" в "пешеходна улица".

Изглежда ли, сякаш "пътеката" преминава по поддържан черен път, по който може да премине поне автомобил 4х4? Тогава сменете вида на пътя на "черен път". Ако по "черния път" се минава рядко и той не е достъпен за повечето шофьори (като например горски път за противопожарни цели), разкачете го от пътната мрежа. Ако черният път е преграден с бариера, но се ползва често, може би е по-добре да ползвате "частен път".

Помага ли пътеката за ориентация на шофьорите? Например, ако голяма алея за печехдци и велосипедисти пресича пътя? Тогава променете нейния вид на съответно "Пешеходна улица" или "Стълби". Такива случаи трябва да бъдат сведени до минимум, запомнете, смисълът е сегментите да служат за ориентация на шофьорите, а не да насърчават пешеходците и велосипедистите да ползват Waze!

Ако не става дума за по-горните случаи, преразгледайте наличието на "пътеката". Дали е предназначена само за пешеходци или велосипедисти? Ще послужи ли за ориентация или навигация на шофьорите? В такива случаи вероятно "пътеката" създава повече проблеми, отколкото ползи и трябва да бъде премахната. Преди да я премахнете преценете колко труд е вложил нейния създател в нея. Не променяйте сложни обекти на активен редактор, преди да сте се свързали с него и да сте му предоставили време (една или две седмици) да ги премахне или да ги промени сам. В редките случаи на неразбирателство, свържете се с районния управител (Area Manager) или местния шампион (Champ).

Подходи, които нарушават маршрутизирането

Подход, който ще наруши маршрутизирането. Нов редактор е добавил подход към един от частните имоти. Този подход се приближава толкова близо до съседите си, че те ще бъдат насочвани до неговия подход всеки път като си пътуват до вкъщи. Този подход не подобрява маршрутизирането. Не коригирайте такива червени пътища, а ги премахвайте. (Маркерите на Google са добавени ръчно за прегледност)

Грешка: Новите редактори често смятат, че ако е път, трябва да се начертае и обикновено добавят много паркинг пътища, частни алеи и подходи, само защото те съществуват в действителност. Подобни пътища могат да влошат маршрутизирането вместо да го подобрят! След като получи дестинацията, Waze се опитва да насочи шофьорите до пътя, който е най-близо до дестинацията. Това означава, че някои пътища могат да предизвикат неочаквани последствия. Например, ако добавите частния път у вас, както в примера, Уейзърите посещаващи квартала ви, могат да се окажат насочени до вашия двор.

Също така ненужните пътища могат да предизвикат неточности в маршрутите, когато се потегля към дестинация. Това се получава, защото Waze опитва да се "прихване" към най-близкостоящия сегмент преди да определи маршрута. Например, ако добавите частна алея, която свързва две улици през складова зона, доставчик, който се намира по-близо до алеята, отколкото до улицата, може да бъде позициониран неправилно върху алеята и да получи невъзможен маршрут до следващата си дестинация.

Като цяло трябва да чертаете пътища, които са необходими за маршутизирането, а не защото съществуват.

Реакция: Ако пътят не отговаря на ръководството за частни подходи, изтрийте го. Ако изглежда, че отговаря, но създава маршрутни проблеми, които не могат да се преодолеят с редактиране на подхода или добавянето на други сегменти, изтрийте го.

Ненужни разклонения в кръстовищата

Грешка: Като цяло разклоненията в кръстовищата не са нужни, освен ако наближаващия завой не изисква необичайно ранна реакция от страна на шофьора. Ненужните разклонения изискват повече усилия за анализирането и поддържането им, а тяхната близост до основния сегмент принуждава Waze да се захваща за грешния път. Търсенето на маршрут докато чакате на светофара, захванати към грешното разклонение, ще покаже грешен маршрут.

Реакция: Изтрийте ненужните разклонения, както и всички новопоявили се ненужни свързващи възли и коригирайте завоите, съобразно новата схема.

Ненужно разклонение. Шофьорът по тази улица няма нужда от предварително предупреждение за десния завой. Шофьорът не може да използва информацията, тъй като има само една лента към кръстовището. Но не само това - освен десния завой, не може да бъде направен друг завой! И още - схемата на това кръстовище ще предизвика гласовата инструкция "дръжте вляво" вместо правилната "завийте наляво", което ще озадачи шофьора, наближаващ перпендикулярен завой. Това разклонение е неуместно както за шофьора, така и на екрана и не помага с нищо.
Кръстовището работи перфектно без допълнителното разклонение и е по-лесно за поддържане и проверка.

Погрешна употреба на рампи

Грешка: Употребата на рампи, освен за пътните възли на шосетата и автомагистралите, е много рядко. Начинаещите редактори често използват рампи, за да чертаят разклони в обикновени кръстовища.

Реакция: Променете с правилния вид на пътя и преработете, или изтрийте ако е необходимо.

Злоупотреба с обратни завои

WME неправилна употреба на обратни завои

Грешка: Разрешаване на всички завои, включително и на обратните. Обратни завои се разрешават само на определените за това места - там където не е нужно да се превключва на задна скорост, за да се смени посоката на движение или има обозначение за обратен завой.

Реакция: Забранете обратните завои. Оставете само тези, в които законно е възможно извършването на обратен завой.


Недоразбиране на споразуменията

Недоразбирането на споразуменията не винаги се отнася до грешни данни или повредени маршрути, а поражда конфликт в начина на редактиране, изработен от местното общество на Waze. Вредата в резултат от недоразбиране на споразуменията се проявява предимно в грешен модел на подражание - редакторите възприемат грешката като нещо, което трябва да правят и тя се размножава.

Ако ви е обърнато внимание за подобно споразумение, може би ви е дадена възможност да коригирате или изтриете промените си. Моля направете това! Може би не е най-приятното нещо в Waze, но ако не го направите, някой друг вероятно ще го направи, а междувременно грешния пример може да повлияе на другите редактори.

Вероятно е смущаващо да разберете, че много неща, които могат да бъдат направени, са грешни. Не изпадайте в паника! Тази статия съдържа списък на нещата, които начинаещите редактори могат редактират сравнително безопасно.

Прекомерна употреба на паркинг пътища

Прекомерна употреба на пътища в паркинг
Правилна употреба на пътища в паркинг

Недоразбрано споразумение: Въпреки че големият брой паркинг пътища не причинява функционални проблеми, той води до претрупана мобилна карта, която не е нужна на навигацията.

По споразумение общността на Waze картографира само минималния брой пътища, необходими за правилна навигация към и от обектите. В много случаи дори не са необходими пътища в паркинга. В някои случаи добавянето на пътища в паркинга нарушава навигацията, вместо да я подобрява.

Реакция: Изтрийте излишните паркинг пътища и като резултат новопоявилите се ненужни възли. Запомнете, че паркинг пътищата потискат докладите за бавно движение, така че не изтривайте пътищата, които предпазват съседните улици от неправилно захващане.

Злоупотреба с места

Неправилна употреба на места. Този хотелски комплекс се състои от ресторант (до пътя) и различни обекти за гости. Всички обекти в комплекса са маркирани с полигони, разположени в един голям безименен паркинг. Макар и с добри намерения тази маркировки не показват нещо, което служи за ориентир и придават неоправдано значение на целия хотелски комплекс. Като допълнение всеки отделен полигон е надписан с едно и също име, а навигацията би трябвало да води до входа на рецепцията.
Точките осигуряват най-добрия начин да се маркира някакъв комплекс, който не служи за ориентир. В този случай, една точка е поставена върху ресторанта, а друга върху входа на рецепцията, които са двете основни дестинации в хотелския комплекс. Паркингът е премахнат, тъй като в този случай той обслужва гостите на хотела, а не е за общо ползване.

Недоразбрано споразумение: Районите на местата се появяват в клиентската програма като цветни полигони и помагат на шофьора да се ориентира по отличаващи се сгради или пространства.

Настоящото споразумение гласи, че местата трябва да маркират с полигони, само когато се визуализират обекти, които се отличават от заобикалящите ги заради своя вид или големина (изключение се прави за важни за шофьорите обекти като бензиностанции, болници, полиция и други спешни служби).

Ето защо, когато се маркират обекти, които не се отличават от заобикалящите ги, в някаква степен това омаловажава важните обекти наоколо, които трябва да бъдат забелязани. За да вземете по-лесно решение как да отбележите даден обект, е създадена обширна таблица с географски обекти и техните категории.

Както и "точките", полигоните също трябва да имат имена. Без имена, те няма да бъдат използвани за навигация и ще се появяват на клиентския екран само като цветни полигони. Вероятността да бъдат изтрити полигони, без имена, е по-голяма.

Съществуват противоречия относно полигоните. Някои старши редактори не са съгласни с настоящите указания и препоръчват на редакторите по-голяма свобода в създаването на дребни и едри полигони, други твърдят, че точките предлагат достатъчно информация за целите на навигацията и настояват с полигони да се маркират само най-важните обекти. Въпреки това, засега, най-безопасният начин е спазването на текущото ръководство.

Реакция: Ако в някой регион, старши редактор поиска да не се занимавате с местата, не се знаимвайте. Ако редактирате в такъв регион, просто оставете всички полигони, така както са си, дори те да нарушават правилата тук. В други региони, старшият редактор може да иска да бъде информиран преди да правите някакви промени в полигоните.

Ако не редактирате в такива региони, и ако "мястото" би трябвало да бъде представено като "точка", превърнете го в такова и нагласете местоположението му. В противен случай го изтрийте.

Винаги преди да изтриете или промените полигон, помислете колко усилия е отнело на автора да го създаде. Не премахвайте сложни полигони, дори и те да не съответстват на указанията. Преди това изпратете на автора "лично съобщение", с което да му дадете достатъчно време, вероятно няколко седмици, за да го промени или премахне. В редките случаи на несъгласие се свържете с местния управител (Area Manager) или местния "Държавен управител" (Country Manager).

Злоупотреба с паркинги

Неправилна употреба на паркинги Отбелязани са три частни, специализирани паркинга. Те не служат за ориентация, нито за дестинация, а могат да подведат шофьорите, които търсят достъпно място за паркиране.
В този район няма публичен паркинг с общо предназначение, така че полигоните трябва да бъдат премахнати.

Недоразбрано споразумение: С полигоните в уебредактора могат да бъдат създавани лесно и бързо паркинги. Но, ако бъдат отбелязани всички паркинги в повечето жилищни квартали, това ще създаде океан от паркинги. С цел опростяване на картата, общността на Waze отбелязва само терените за публични паркинги с общо предназначение.

Ако сте отбелязали терен за публичен паркинг, най-добрият начин да намалите възможността да бъде изтрит е да му напишете името. Вероятността паркинг без име да бъде изтрит е по-голяма.

Реакция: Ако паркингът отговаря на изискванията, проверете дали има име. Ако паркингът има име, но е с частно или специално предназначение, преценете дали да го превърнете в "точка" или да го изтриете.

Както и при другите полигони за места, преди да премахнете или промените полигон, преценете колко усилия са отишли в създаването му. Не променяйте сложни полигони, дори и те да не отговарят на изискванията, преди да сте изпратили "лично съобщение" на автора и да сте му дали достатъчно време, например няколко седмици, да го промени или премахне сам. В редките случаи на неразбирателство се свържете с местния "Area Manager" (Районен управител) или Country Manager "(Държавен управител).

Приключване на заявки без взимане на отношение

Безотговорно приключване на заявки. Няколко случая, в които текущи разговори са приключени неочаквано
Регион, където тече отговорно приключване на заявки.

За повече информация вижте Update Requests in Waze Map Editor

Недоразбрано споразумение: Потребителите на Waze изпращат "Update Requests" (Заявки за обновяване), за да предупреждават редакторската общност за проблеми, на които са се натъкнали. Рядко шофьорите имат време да дадат изчерпателно обяснение. За да обяснят какво точно се е случило, редакторската общност трябва да започне разговор. Работата със заявките протича внимателно, което предоставя на шофьорите възможност да изяснят доклада си, а на редакторите, които имат достатъчно време, да работят по него след като веднъж започнат.

Приключването на заявката прекратява окончателно започнатия разговор и уведомява всички, които го следят. Спазването на етикета осигурява на всички възможност да приключат заявката, преди това да се случи. Нарушаването на етикета се състои в следното:

 • Приключване на заявка без разговор. Дори най-старите заявки заслужават коментар. Ако приключвате собствена заявка, добавете коментар в знак на уважение към другите редактори. Забележка: Заявки с обидно или напълно безсмислено описание могат да бъдат затваряни без коментар.
 • Приключване на заявка без да се даде възможност на докладчика да отговори на запитването. Изчакайте поне 7 дни, след първоначалното запитване, преди да приключите заявката. Препоръчително е да се направи повторно запитване, преди да се приключи заявката. Забележка: За някои заявки не е необходима повече информация, но въпреки това на докладчиците им се дава възможност за обяснение. Минималният период на изчакване и повторното запитване не са толкова важни в такива случаи.
 • Приключване на заявка, чиито докладчик е отговорил на запитване от друг редактор. След като докладчик отговори на запитване от редактор, редакторът решава как да продължи. Въпреки че другите редактори са добре дошли да участват в разговора, важно е те да не приключват заявката, дори да изглежда че разговорът е изчерпан или че няма очевидно решение. Това се прави, защото е възможно първоначалният редактор да проучва някъде за решение на проблема. Ако разговорът изглежда спрял, можете да напишете нещо като "Има ли развитие?" или "Да го приключим като "неопределен"? Ако първоначалният редактор не отговори до 7 дни, или се отказва от участие, можете да се намесите.
 • Приключване на заявка, която първоначалният редактор е приел лично. Някои редактори смятат, че когато първи отговорят на заявка, значи те носят отговорността за нея. Това най-често става в райони, където няма много заявки и редакторите приветстват подобна възможност за работа. Освен ако този редактор изрично не съобщи, че заявката е предназначена за всички (в директна комуникация или в коментар), най-добре е да се смята, че той носи отговорността за нея. Дори да изглежда, че заявката е замряла, вместо да я приключите, попитайте дали има развитие и изчакайте 7 дни преди да предприемете действие.

Реакция: След като е приключена, заявката остава видима още няколко дни. Умел редактор може да я забележи навреме и да реши проблема, преди тя напълно да изчезне. Ако има започнат разговор с докладчика, той може да бъде продължен чрез връзките в имейлите, дори и след като заявката изчезне от картата.

Какво да редактирам тогава?!

Най-добре да насочите своята енергия в районите, които познавате, но ако живеете в гъсто населено място, вероятно вашата околност е била редактирана и коригирана многократно. Вероятно не е останало много за правене, освен премахване на излишни геометрични възли, наместване на размествания и проверка на завои.

Помислете дали да не редактирате в населени места, до които сте пътували наскоро. Много от малките населени места не получават достатъчно внимание. В тези селища често липсват улици или имена на улици, черните пътища са класифицирани като обикновени улици, неправилно са зададени завои и посоки и т.н. Намирането на надеждна информация за тези места може да изисква известни усилия, особено за най-отдалечените, но ще бъде страхотен принос.

Ако решите да се съсредоточите в често редактиран район, имайте предвид, че много редактори преди вас вероятно вече са го редактирали. Неща, които на пръв поглед ви изглеждат неправилни или просто направени, може да са резултат от много дни или дори седмици наблюдения. Подхождайте внимателно, когато променяте работата на други редактори в такива райони.

Конструктивна работа за нови редактори

 • Да проверявате имената на улиците и правописа им съобразно официалните картографски източници и Google Street View, като се опитвате да постигнете цялостност на имената в рамките на населеното място.
 • Да проверявате дали улиците имат представката ул. съобразно установените стандарти.
 • Да проверявате дали улиците, които имат определение в името си, нямат представка (напр. "Цариградско шосе").
 • Да проверявате посоките на улиците, особено на еднопосочните улици.
 • Да проверявате завоите, включително техните "забрани по време" (Time Restrictions).
 • Да коригирате улиците през които е показано, че може да се премине, а всъщност не може.
 • Да добавяте наскоро прокарани улици, които все още не са нанесени в официалните карти, или не са показни правилно, заради остарели сателитни или улични изображения.
 • Да намествате пътищата да съвпадат с GPS-точките и да премахвате излишните геометрични възли по сегментите.
 • Да правите предложения по разговорите в заявките, започнати от други редактори, особено ако имате познания за района, които биха помогнали да се реши обсъждания проблем.
 • Да предупреждавате районните управители и/или старшите редактори за проблеми.
 • Да добавяте или да актуализирате имената и адресите на съществуващи Места.
 • Да попълвате данните на паркингите и бензиностанциите
 • Да добавяте липсващите улици и имена на улици в малките селища.

Рискова работа за нови редактори

 • Да добавяте непроходими улици като "пешеходни алеи", "пешеходни улици", "черни пътища", таксиметрови пътища, частни подходи, велосипедни алеи и т.н. (може да не изглежда рисковo, но поради начинът, по който Waze третира тези пътища, те могат да променят маршрутите по неочакван начин.)
 • Да повишавате или понижавате вида на пътищата между "Улици", "Главни улици", "Малки шосета" или "Големи шосета" (съществува риск да се нарушат настройки, внимателно направени съобразно официалните картографски стандарти)
 • Да добавяте "паркинг пътища" (съществува риск да се прекали с тях или да се нарушат маршрутите до съседни дестинации, да се повредят завои или паркинг пътищата да не могат да се свържат към заключени сегменти).
 • Да променяте важни кръстовища, рампи или шосета (възможно е да попаднете на заключени сегменти, но дори да не е така, съществува риск да нарушите важни маршрути).
 • Да раздвоявате или обединявате пътища
 • Да работите и да приключвате заявки от потребители (необходими са познания за етикета на общуване и за обичайните проблеми на шофьорите (Уейзърите).
 • Да редактирате частни комплекси (проследяването на видовете пътища във вътрешността им изисква известно внимание).
 • Да добавяте или променяте кръгови кръстовища.
 • Да добавяте Места с полигони от всякакъв вид, в това число както за природни дадености, така и за имоти.Източник: Incorrect edits