The new Waze Wiki, aka Wazeopedia, is now live at Wazeopedia.waze.com! While this legacy wiki will remain accessible for the time being, it is no longer updated by the community. For the most up-to-date guidance, please visit your local Wazeopedia.

Please do not make any more updates to these legacy wiki pages, all future updates should be made in your country's local Wazeopedia.

Clock over a larger globe

BeNeLux Wegen (Algemeen)

From waze
Revision as of 21:22, 1 January 2015 by FuzzyBot (Talk | contribs)

Jump to: navigation, search
Other languages:
Deutsch 0% • ‎English 100% • ‎français 100% • ‎Lëtzebuergesch 0% • ‎Nederlands 48%
Flag of Benelux.png BeNeLux Community Wegtypes Plaatsen Forum WME Flag of Benelux.png

Benelux announcement:

De informatie op deze pagina's gaat over de werking van Waze in de landen van de BeNeLux. Bovenaan de pagina kun je kiezen in welke taal je een pagina wilt lezen. Informatie op pagina's die langer dan een half jaar geleden zijn bijgewerkt, kan verouderd zijn. Gelieve geen wijzigingen aan te brengen zonder deze te overleggen met het lokale team. Vragen, opmerkingen en ideeën zijn welkom in dit forum.

Sinds de overname door Google maakt Waze voor het plannen van een route gebruik van de zoekmachine van Google. Bij het plaatsen van een zoekopdracht wordt dus in de Google database gezocht. Indien er een match is, krijgt Waze de coördinaten terug gezonden. Waze zoekt op basis van deze coördinaten het dichtstbijzijnde segment en berekent vervolgens de route naar dit betreffende segment.

Since November 2014, the search function uses the Waze database first. If there is no match, the search will continue and uses the Google database as backup.

Geometrie

Keep It Simple/Stupid (KISS)

" Zo eenvoudig mogelijk, zo complex als nodig "

KISS is het sterk vereenvoudigen van de weg geometrie zonder de essentiële route instructies te verliezen.


More info KISS


Voorsorteer stroken =

Voorsorteerstroken worden NIET ingetekend.

Voorsorteerstroken gaan in tegen het KISS principe omdat ze leiden tot complexe situaties die moeilijker te beheren zijn zonder veel extra meerwaarde voor de routing. Korte segmenten en extra splitsingen kunnen een negatieve invloed hebben op de routing (extra penalty, foute gemiddelde snelheden, ...).

Uitzondering op de regel zijn voorsorteerstroken die meer dan 50 meter voor het kruispunt afsplitsen van de hoofdweg EN waarbij de rijstrook van de hoofdbaan gescheiden wordt door obstakels (betonblokken, middenberm, ...)


Ringwegen

Er zijn wegen welke onder meerdere types geplaatst kunnen worden. Met name bij ringwegen (R-weg) komt het voor dat deze ook een N-weg is in de categorie Major Highway. Als voorbeeld is de ring R23 rond Leuven op grote delen ook N2 of N3. We maken in dat geval de ringweg Major Highway.

Ringwegen die autosnelweg zijn, zoals de R0 rond Brussel, krijgen het type Freeway.


Roundabouts

If you want to add a roundabout, you firstly draw the roads as a normal crossroad, but don't connect the roads/segments. Secondly you draw the roundabout and WME will connect the crossing roads automaticly.

If you want to adjust a roundabout (extra connections), you have to remove the roundabout completly and redo the whole roundabout as described earlier. When the live map is generated, every exit gets a number. Adding an extra segment/exit, will mess up the numbering of the exits and could corrupt the roundabout.

Een rotonde wordt altijd voorzien van een plaatsnaam en nooit voorzien van een straatnaam. Dit heeft te maken met de routebegeleiding tijdens het navigeren.

Een rotonde krijgt altijd het type weg van de doorgaande weg en wordt gelockt met een level 3+.


Segment Properties

Resources

Let op bij het gebruiken van bepaalde bronnen voor het bewerken van de kaart; bepaalde gebruiksvoorwaarden kunnen beperkend zijn en bij overschrijding ervan zelfs toe leiden dat Waze bepaalde gebieden op de kaart, al dan niet geheel of gedeeltelijk, dient te verwijderen.

Using external sources (English)


Land

ToDoItem.png ToDo: Kort woordje uitleg wat je hier (niet) kunt wijzigen.


Plaats

Plaatsnamen liggen voor de Benelux vast in lijsten. Voor Nederland is dit terug te vinden via de Staatsalmanak.

Voor België is dit terug te vinden in PDF of in HTML.

Plaatsnamen toekennen aan een weg kan enkel binnen een bepaalde afstand van de plaatsnaam op de kaart.


ToDoItem.png ToDo: Lijst van plaatsnamen van luxemburg?


Voor het bepalen van de plaatsgrenzen raadpleeg je bij voorkeur de kaart van ViaMichelin. Je kan zoeken op plaatsnaam, maar ook op postcode welke je kan terug vinden in de lijst met plaatsnamen. Het zoeken op basis van de postcode kan handig zijn voor plaatsnamen die op verschillende plaatsen in België voor komen.

Er kunnen zich soms echter situaties voordoen waarbij het niet geheel duidelijk is. Zo komt het voor dat een bepaalde plaats in Viamichelin in 2 delen opgesplitst werd. Een voorbeeld is de Waalse plaats Geest-Gérompont-Petit-Rosière, welke in het verleden uit meerdere delen bestond. Deze wordt nu als 1 plaats ingegeven.

Ook kan het zijn dat de naam die in ViaMichelin gebruikt wordt, afwijkt van de naam in de lijst. Hou je aan de namen in de lijst. Een nieuwe plaatsnaam toevoegen zal geweigerd worden door de WME.


Street (Straat)

Naast de plaatsnaam krijgen de meeste wegen uiteraard ook een straatnaam. Bij het ingeven van de straatnamen, hanteren we de schrijfwijze in de officiële taal.

In de 19 Brusselse gemeenten van het Hoofdstedelijk Gewest waar er 2 officiële talen zijn wordt de Franse versie aangehouden. In de plaatsnamenlijst van België staat aangegeven wat de officiële taal is.

Naast de straatnaam kan het zijn dat de straat ook een nummer heeft. Dit nummer wordt voor de straatnaam geplaatst. Enkele voorbeelden:

N200 - S103 - Haarlemmerweg
N68 - E421 - Route d'Eupen
N451 - Kieldrechtsebaan


Huisnummers

Sinds november 2014 worden huisnummers ingevoerd via WME ook gebruikt in de zoekfunctie van de app en livemap. Om deze functionaliteit te ondersteunen werden er voor verschillende landen, waaronder Nederland, een basisimport uitgevoerd. Dit was niet het geval voor België en Luxemburg.

Bij een zoekopdracht worden dus verschillende bronnen aangewend, in volgende volgorde: 1. Bewerkte huisnummer uit WME 2. Adresgegevens uit Google 3. Onbewerkte huisnummer uit WME (geïmporteerde data)

Essentie: merk je dus een verkeerde positionering op van een bepaald adres/huisnummers, kan je dit aanpassen via de Waze Map Editor. Jouw aanpassing zal als primair resultaat gehanteerd worden.


Hoogte

Lock

Hoe belangrijker een weg, hoe meer Wazers er gebruik van maken en hoe pijnlijker het is als deze niet correct is bewerkt en de routing vreemd begint te doen. Om dit te voorkomen worden belangrijke wegen in de Waze Map Editor gelocked op bepaalde levels.

De richtwaardes van de lock-levels zijn terug te vinden op de pagina's van de road types. Deze worden over het algemeen toegepast in de Benelux.

Uitzonderingen:

  • Als je eigen level niet hoog genoeg is volstaat het om te locken op jouw level, of je vraagt hulp.
  • Als de Luchtfoto's afwijken of Streetview afwijkt van de reële situatie is het toegestaan om 1 level hoger te locken.
  • Complexe situaties worden soms beschermd door een hoger level.
  • Wegenwerken worden 1 level hoger gelockt (of minimum 3)
  • Segmenten waarop time-restrictie toegepast is, zijn gelockt op minimum 3.

Als je een bewerking wilt uitvoeren aan een weg die hoger dan jouw level gelocked is dan kun je een unlock request aanvragen in onderstaande forums. Vermeld zeker de reden van de unlock en een Permalink naar de segmenten die je graag geunlocked wilt zien.

Unlock Requests BE
Unlock Requests NL
Unlock Requests LUX


Temporary conventions

Waze is a very dynamic organisation with a non-stop development of changing and new added features. The road infrastructure is also changing and new situations and tools are being used to manage traffic.

To be able to work on a same way in the community, with these changing or new features and situations, we try to develop new conventions and guidelines which need to be tested. To have a clear overview of what is being tested or what is a temporary convention, we created this section...


TBSR / Road closures

We are experimenting with a with Waze staff shared spreadsheet where we can describe and ask certain segments to be 'road closed' from hour and date x to hour and date y. This is updated on a different way as the tile builds, and should be faster / more dynamic. The advantages are that road closures are viewable and noticeble on the map in the client, but not in WME, as for TBSR which are viewable in WME but not in the app. Both are used in the routing algorithm, so that should be the same. TBSR are more flexible in a way, as you can organise them in a repeating order.

If the method of sharing a spreadsheet and the follow up by Waze staff is effectively, we can start using it more common. For this, a new form has been created, so everyone can provide the needed information to get a segment 'road closed'.


Flag of Benelux.png BeNeLux Community Wegtypes Plaatsen Forum WME Flag of Benelux.png