The new Waze Wiki, aka Wazeopedia, is now live at Wazeopedia.waze.com! While this legacy wiki will remain accessible for the time being, it is no longer updated by the community. For the most up-to-date guidance, please visit your local Wazeopedia.

Please do not make any more updates to these legacy wiki pages, all future updates should be made in your country's local Wazeopedia.

Clock over a larger globe

Difference between revisions of "How to label and name roads (Netherlands)"

From waze
Jump to: navigation, search
(Minor Highways)
(Primary Street)
Line 30: Line 30:
  
 
===='''Primary Street'''====  
 
===='''Primary Street'''====  
Overige hoofdwegen binnen de bebouwde kom <br/>
+
Hoofdwegen en andere belangrijke wegen binnen en buiten de bebouwde kom <br/>
  
 
===='''Street'''====  
 
===='''Street'''====  

Revision as of 09:26, 12 October 2010

Labels en naamgeving van wegen in Nederland

Het type en de naamgeving van de Nederlandse wegen verschilt van die in de Verenigde Staten. Het hoofdartikel over typering en naamgeving van wegen voldoet dus niet aan de situatie in Nederland. Dit artikel beschrijft hoe wegen in Nederland bewerkt moeten worden.

Labels; geef je weg het correcte wegtype

Tijdens het aanpassen van de kaart zul je ontdekken dat sommige wegen niet juist gelabeld zijn. Dit betekent dat het wegtype verkeerd is of dat een weg meerdere wegtypen heeft.

Het toekennen van de de juiste wegtypen is belangrijk, om de volgende redenen: 1. Bij het bekijken van de kaart zouden alleen de 'grotere' wegen weergegeven moeten worden op de hoge zoom-niveaus. Zonder correcte labels ziet het uitgezoomde beeld er verwarrend uit. 2. Bij het plannen van een route krijgen grotere wegen voorrang boven kleinere wegen. Bijvoorbeeld: 10 kilometer op de A7 is beter dan 10 kilometer op de Westfriese polderweg.

Houd bij het aanpassen en labellen van wegen in jouw gebied de twee bovenstaande punten in gedachte. Hierbij kun je de onderstaande richtlijnen voor wegtypen als leidraad nemen

Freeway

Meerbaans-wegen zonder stoplichten waar je gewoonlijk niet hoeft te stoppen. Toegang tot deze wegen gaat via op- en afritten (ramps) Over het algemeen alle snelwegen (A-wegen)

Major Highway

 • N-wegen van N1 tot en met N399
 • In Amsterdam: s-wegen met een maximumsnelheid van tenminste 70 km/u

Minor Highways

 • N-wegen vanaf N400 tot en met N999
 • In Amsterdam: s-wegen met een maximumsnelheid van 60 km/u of lager

Ramps

Op- en afritten van snel- en hoofdwegen.

Primary Street

Hoofdwegen en andere belangrijke wegen binnen en buiten de bebouwde kom

Street

Alle andere gewone straten


Naamgeving; geef je weg de juiste naam

Freeways

Snelwegen krijgen gewoon hun korte A-naam. Bijvoorbeeld 'A73'

Highways

Provinciale wegen staan vaak bekend onder meerdere titels, de N-naam en een gewone naam. Waze ondersteund inmiddels het gebruik van meerdere namen voor wegen. De N-naam wordt nu ingevuld bij 'street' De gewone naar komt dan te staan onder Alias.
Bijvoorbeeld:
Street: N65
Alias: Bosscheweg'

In Amsterdam wordt dezelfde naamgeving gebruikt voor s-routes. Dus bijvoorbeeld:
Street: s102
Alias: Basisweg
of
Street: N200 / s103
Alias: Haarlemmerweg'.

Ramps

Op- en afritten van snelwegen worden gelabeld als ramp. De naam zou gebaseerd moeten zijn op hetgeen te zien is op de borden bij de op- of afrit.

Afritten
 • De afrit heeft alleen een nummer: "Afrit 16"
 • Het afritbord heeft zowel een nummer als een naam: "Afrit 23 Papendrecht"
 • De afrit heeft geen nummer: "Afrit naar Mastbos"
Opritten

Gebruik voor opritten het volgende format: "[Wegnaam] ri [Plaatsnaam]", indien van toepassing. Bijvoorbeeld

 • "A2 ri Utrecht"
 • "A27 ri Tilburg / Roosendaal"

Het gebruik van "Oprit naar" oid, is niet nodig, en zou vermeden moeten worden, aangezien we met kleine schermen te maken hebben. Laat van de andere kant het woord "ri" (richting) niet weg, dit zou anders tot verwarring kunnen leiden. Probeer verder zoveel mogelijk informatie die op de borden staat te vermelden.

Knooppunten

Verbindingswegen tussen snelwegen op knooppunten worden ook gelabeld als ramp. De naamgeving komt overeen met die voor opritten. Gebruik de plaatsnamen die voor de afrit op de ANWB/Rijkswaterstaat borden staan.

Voorbeeld-knooppunt

Een voorbeeld van een goed gelabeld knooppunt is knooppunt Beekbergen (A50/A1): http://world.waze.com/cartouche/?zoom=3&lat=52.18658&lon=6.02409&layers=BFTTFTFFFFTFTTTFFTTTTT

Tips

De namen op de borden kunnen gemakkelijk nagezocht worden met behulp van Google Maps of Google Street View, welke tegenwoordig voor veel wegen in Nederland beschikbaar is. Voorbeelden

Oprit: (A58 ri Breda / Roosendaal)
http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=51.557102,4.848661&spn=0,359.98071&z=16&layer=c&cbll=51.557129,4.848534&panoid=oi8xUaJMWA51JEexAR84yA&cbp=12,295.21,,0,-0.72

Afrit: (Afrit 13 Culemborg)
http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=51.926107,5.167662&spn=0.001174,0.002411&z=19

Knooppunt: (A16 ri Roosendaag / Antwerpen)
http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=51.647371,4.702535&spn=0,359.98071&z=16&layer=c&cbll=51.647247,4.701969&panoid=72i3LmhluZ4IzEZEO8xhQQ&cbp=12,294.06,,0,4.5

Stadsnaam; geef je weg de juiste plaatsnaam

Freeways en ramps

Snelwegen, opritten, afritten en verbindingswegen bij snelwegknooppunten krijgen als plaatsnaam niet de naam van de gemeente waar de weg doorheen loopt. Om de filemeldingen in de client begrijpelijk te maken wordt als plaatsnaam de naam van de dichtstbijzijnde afrit genomen. Hierbij wordt de eerste plaatsnaam genomen die op het bord bij de afrit staat.

Wat te doen als de eerste vermelding op het bord geen plaatsnaam is?

 • A2 afrit 6 (ring Utrecht/Maarssen) wordt "Afrit 6 Maarssen", plaatsnaam Maarssen
 • A27 afrit 31 (Ring Utrecht) wordt "Afrit 31 Ring Utrecht", plaatsnaam Utrecht
 • A1 afrit 6 (Industrieterrein Gooimeer) wordt 'Afrit 6 Gooimeer", plaatsnaam Gooimeer

De wegen op en in de buurt van een knooppunt krijgen als plaatsnaam de naam van het knooppunt, voorafgegaan door Knp. Dus bijvoorbeeld "Knp Lunetten". Halverwege tussen knooppunt Lunetten en afslag Houten gaat de plaatsnaam van de snelweg A27 dus over van "Knp Lunetten" naar "Houten".

Overige wegtypen

Voor de overige wegtypen wordt als plaatsnaam de naam van de gemeente of plaats genomen waarin de weg zich bevindt. Indien een weg een gemeentegrens of plaatsgrens overschrijdt, wordt de weg op de grens door middel van een junction in tweeën gesplitst, zodat beide wegdelen de goede plaatsnaam kunnen krijgen.