The new Waze Wiki, aka Wazeopedia, is now live at Wazeopedia.waze.com! While this legacy wiki will remain accessible for the time being, it is no longer updated by the community. For the most up-to-date guidance, please visit your local Wazeopedia.

Please do not make any more updates to these legacy wiki pages, all future updates should be made in your country's local Wazeopedia.

Clock over a larger globe

Translations:Places (Malaysia)/83/ms

From waze
Revision as of 09:00, 5 December 2016 by Rising Sun (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Mercu Tanda

Mana-mana tempat yang berfungsi sebagai mercu tanda boleh ditandakan sebagai Kawasan walaupun jadual di atas menunjukkan sebaliknya. Mercu tanda ditakrifkan sebagai nama, seni bina yang unik di lokasi tersebut, dikenali oleh tempatan tentang ketinggian yang unik atau penampilan luaran yang ikonik, mudah dilihat dan dikenali oleh pemandu yang melaluinya dengan pandangan yang jelas bahawa tempat tersebut tidak menyerupai kawasan persekitarannya
Jangan kelirukan Mercu Tanda dengan Rujukan Tempatan. Rujukan Tempatan adalah lokasi yang digunakan sebagai orientasi oleh mereka yang sering melaluinya. Setiap Mercu Tanda adalah Rujukan Tempatan, tetapi tidak semua Rujukan Tempatan adalah Mercu Tanda. Sebagai contoh, Menara Berkembar Petronas adalah Mercu Tanda, manakala sebuah kedai tayar biasa yang besar, mempunyai tanda warna yang terang adalah Rujukan Tempatan.